Het Gentse Brick quartet valt niet onder één enkele noemer te plaatsen. Een eigenzinnig kwartet dat muzikaal vele horizonten afspeurt en een poëtische muzikale taal creëert vanuit zijn veelzijdigheid en intuïtieve werkwijze.

Brick quartet brengt een set van eigen composities en improvisaties, vol van contrasten maar steeds rijkelijk resonerend. Hun groepsgeluid houdt het midden tussen een kamermuziekensemble en een jazzcombo en beide vormen worden dynamisch geëxploreerd.

Elke compositie krijgt een eigen verhaallijn en balanceert op het spanningsveld tussen jazz en klassiek, impro en songwriting. Het resultaat is energieke muziek met een filmisch karakter, nu eens rumoerig, dan weer melancholisch, met steeds veel ruimte voor individuele en collectieve improvisatie.

Brick quartet werd in juni 2004 gevormd door Mathias Van de Wiele vanuit het verlangen om een akoestisch jazz-impro platform te creëren.

De groep koos voor de directe aanpak en nam consequent alle werkmomenten op, een werkproces dat resulteerde in enkele demo full-cd’s. Vele concerten in binnen en buitenland volgden en na de uitgave van een drietal stukken op het compilatiealbum Chopsticks (2007), in 2009 volgde hun eerste officiële full-cd. Een productie in eigen beheer uitgegeven door het Gentse Chopstick records.

Mathias Van de Wiele – gitaar, compositie

Lode Vercampt – cello, compositie

Dimitri Simoen – drums

 

Discografie:

–        Chopsticks (Chopstick records 001 – 2007 / Compilation)

–        Brick quartet (Chopstick records 002 – 2009) www.chopstick.be

Festivals:

JOE Festival (Essen, D), Klara festival (Brussel), Jazz sur l’herbe, Prinsenhoffestival, Jazz in’t park (Gent), De donderdagen (De Singel, A’pen)

Concerten 2004-2012:

Axes Jazzpower (Eindhoven), Jazz à Veda (Lille, F), ‘Jazzlab series’ concerttournee langsheen uitgelezen Vlaamse jazzpodia (Roma, Vooruit, Limelight, De Werf, cc Bilzen), verder ook Botanique (Brussel), De Brakke Grond (Amsterdam), Jazzstation (Brussel), El Negocito, Hot club de gand, Damberd….